8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Министърът на правосъдието, лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обсъждат промени в Конституцията

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Министърът на правосъдието Атанас Славов, лидерите на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС обсъждат промени в Конституцията в зала „Изток“ на Народното събрание.

Сред присъстващите са Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Кирил Петков, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

„С оглед темите, които поставихме в общественото пространство за консолидиране на гаранциите, че ще можем да провеждаме необходимите реформи, една от темите беше свързана с необходимостта да уточним нещо като пътна карта за това как ще протече реформата в съдебната власт, както по отношение на Конституцията, така и по отношение на другите нейни елементи“, коментира в началото на срещата Христо Иванов от ПП-ДБ.

По думите му това са формациите, които са заявили политическа готовност да участват в промените в Конституцията. Срещата е, за да бъде изяснена визията по процеса, който предстои. Иванов заяви, че след срещата ще има изявления за медиите.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС това няма да лек процес, защото изисква мнозинство, което може трите парламентарни групи да формират, но и да привлекат и останалите парламентарни групи. Това е българската Конституция и е редно да участваме заедно, каза още Атанасова.

Трябва да сформираме комисията по конституционни въпроси, която да започне работа по всички внесени проекти или по един общ на всички парламентарни групи, които желаят да участват, обясни тя. Проектите за промени в Конституцията на трите формации имат съществени разлики, заяви Десислава Атанасова.

Според ДПС промяната на Конституцията на България е много важно нещо. Трябва да видим има ли нужда, ако има нужда, кои текстове от Конституцията в каква посока бихме могли да постигнем съгласие да ги променим, коментира Мустафа Карадайъ. Всеки един от нас заявява проект за изменение на Конституцията. ДПС представихме нашия проект на всички формации в парламента и заявихме, че това са само идеи на база, на които да седнем и обсъдим какво трябва да бъде направено и дали може да постигнем съгласие да направим промени в различни текстове, каза още той.

Според него е достигнат етапът, в който да могат да започнат да говорят помежду си на база конкретни идеи за реформи.

Източник: БТА

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии