14.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Младежкият воден парламент провежда единадесетото си екоучилище

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Ученици от 11 екоклуба, част от Младежки воден парламент, се събират във Варна за участие в единадесетото лятно екоучилище „Балчик -2023 г.“. То ще се проведе до 5 август 2023 г. и е на тема „Богатството на Черноморския регион“.

На откриването на екоучилището в Нов учебен корпус на Технически университет – Варна, е предвидено да бъде презентиран цифровият двойник на Варненския залив и пристанище „Варна“ по проект Citizen Science и да бъде демонстрирано екологичното приложение „I See Sea“ от преподаватели от Техническия университет в града.

Екоучилището е една от основите дейности на Българския младежки воден парламент, която цели да мотивира и обогати дейността на учебните заведения в областта на опазването на водите и водните екосистеми, както и да подтиква към създаването на съвместни екологични проекти. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на околната среда и водите и четирите басейнови дирекции.

В продължение на пет дни участниците в екологичното училище ще се запознаят с водите, флората и фауната в Черноморския район със съдействието на експерти от различни институции в рамките на четири работни групи – воден мониторинг, биоразнообразие, екорепортери и театрална група. В програмата са включени посещения на Дуранкулашко езеро, Шабленски фар, Двореца и парка „Евксиноград“, Поддържан резерват „Сребърна“, Природен парк „Златни пясъци“, Двореца и Ботаническата градина в Балчик, Астрономическата обсерватория във Варна.

По време на екоучилището ще бъде извършен мониторинг в залив „Болата“, наблюдение на птици, фотолов, рисунки с текстилни бои „Морето през моя поглед“ и интерактивни игри, сред които „Водна олимпиада“. Те ще бъдат представени в традиционния сборник, който обобщава дейността на всяко еко училище, достъпен и в онлайн формат на страницата на Младежкия воден парламент.

Източник: МОСВ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии