10.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

МОН И ММС обединяват усилия за повече спорт в училище

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Ще бъде разработена нова Национална програма за насърчаване на спорта и спортните дейности в училище. Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и министъра на младежта и спорта доц. Димитър Илиев. Предстои двете институции съвместно да разпишат дейностите, които ще се финансират, като целта е програмата да започне да действа от 2024 г.

До момента спортните дейности са обединени в обща програма, заедно с изкуствата, а индивидуалните спортове на практика са изключени от нея. „Вие имате експертите, а ние опита в разработването на подобни национални програми и ако обединим усилия вярвам, че ще достигнем до много повече деца“, подчерта проф. Цоков. Той изрази готовност и МОН да подкрепи инициативите на ММС в посока масови активности сред младите хора и здравословен начин на живот. „Много важно е и нашето партньорство при изпълнението на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост насочени към изграждането на областни, общински и национални младежки центрове“, каза още той.

Министър Димитър Илиев представи инициативата „Спорт в училище, след училище“. „Стотици родители искат децата им да спортуват и са принудени да ги водят в различни спортни бази след училище. Нека заедно да помислим как повече спортни клубове да отидат при децата в училище и така улесним достъпа до спорт“, каза доц. Илиев. Според него не само материалната база е проблем, но и не добрата връзка на места между училищната мрежа и спортните клубове. Двамата министри обсъдиха и провеждането на часовете по физическо възпитание в училище и мерки как да бъдат по-добре организирани те. За решаването на тези и други проблеми се създава междуведомствена работна група между двете институции, бе договорено още на срещата. Основната цел ще бъде подобряване на връзките между образованието и спорта, за да могат децата да получат много повече възможности за спорт от най-ранна възраст.

Източник: МОН

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии