5.9 C
Пазарджик
вторник, 5 март, 2024

МОН разкрива линия за защита на деца в риск

Специалистите от Националната мобилна група за психологическа подкрепа на МОН ще консултират учители и директори на училища и детски градини как да постъпват в случаи с деца в риск, риск от насилие или в кризисни ситуации, съобщиха от пресцентъра на МОН.

По инициатива на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков е създадена организация във всеки от шестте центъра за психологическа подкрепа към МОН, които работят в страната – в София-град, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас, да се приемат сигнали и да се обсъждат конкретни случаи от българските училища.

Целта на тази мярка е да се подпомогнат учителите да защитят деца в риск като подават своевременно сигнали, за да се окаже необходимата подкрепа. Заедно с това те ще могат да обсъждат текущи ситуации и помощ за намиране на най-верните решения в тях. Ще се оказва и методическа подкрепа за разпознаване на белези от психологическо или физическо насилие сред учениците.

До това решение се стига след няколко случая в страната, при които учители споделят, че се чувстват оставени сами в кризисни ситуации. Очаква се мярката да бъде от голяма подкрепа за по-малки и отдалечени училища, в които няма постоянно назначени психолози.

Специалистите от Националната мобилна група за психологическа подкрепа на МОН ще консултират учители и директори на училища и детски градини как да постъпват в случаи с деца в риск, риск от насилие или в кризисни ситуации.

Източник: БНТ

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии