5.9 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

МОН с важна информация за матурите

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Близо 600 учители и университетски преподаватели ще оценяват матурите на дванадесетокласниците. Изпитните работи от предстоящата сесия на ДЗИ ще бъдат проверявани в електронна среда. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Както обичайно първата матура ще бъде по български език и тя ще се проведе на 19 май в петък. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година ще има две отделни теми.

Промяна в скалата на оценяване няма и отново 30 точки ще бъдат необходими на зрелостниците за тройка. Вторият задължителен изпит ще се проведе на 23 май. Профилиращите предмети, от които зрелостниците ще избират, са общо 18, но изпитите ще са 27.

Причината за това е, че изпитите по чужд език се полагат на различни нива в зависимост от учебния план. На същата дата завършващите професионално образование полагат задължителния си държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Общо 83 изпита ще организира МОН по време на изпитната сесия май-юни. В числото са включени първата, втората, допълнителните матури, както и изпитите на валидирането на умения.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии