27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

МВР с мерки за гарантиране реда и спокойното протичане на абитуриентските балове

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

От структурите на МВР са предприети всички необходими действия, за да се гарантират реда и безпроблемното протичане на абитуриентските балове. На брифинг в ГДНП инспектор Венцислав Велинов от отдел „Охранителна полиция“ съобщи, че са проведени предварителни срещи с училищните ръководства, представителите на частните охранителни фирми и на местните власти, установени са местата, където ще празнуват зрелостниците, уточнени са и детайли, гарантиращи спокойствието и сигурността им.

Главен инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ призова абитуриентите и водачите, които ще ги превозват, към отговорно поведение на пътя. Тя категорично заяви, че ще има засилени проверки за недопускане на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози. Успоредно с това екипите на полицията ще следят с цялата налична техника и за спазване на скоростните режими, като обърна внимание, че контролът ще бъде засилен в тъмната част на денонощието и ще се извършва в населените места и извън тях.

По време на миналогодишните балове няма регистрирани смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия с празнуващи (ПТП), но са регистрирани 6 тежки ПТП. Във всички тях автомобилите са били управлявани от зрелостници, ранени са били 4-ма души, 3-ма от които – абитуриенти (подробна статистика може да бъде видяна тук От статистиката става ясно още, че през миналата година спрямо зрелостници са били взети общо 576 мерки, по ЗДвП са били съставени 77 акта за установени административни нарушения на абитуриенти и 175 фиша.

Към превозващи абитуриенти са били взети 354 мерки, съставените актове по ЗДвП са били 76, а фишовете – 96. Главен инспектор Ботева обърна внимание, че законът не прави изключения за празнуващи, когато се движат с превозно средство – и водачът, и пътниците трябва да използват неговите обезопасителни системи. През миналата година за неизползване на обезопасителни колани са били съставени 184 санкции. Тя припомни, че освен в превозните средства, празнуващите трябва да бъдат внимателни и като пешеходци. По време на миналогодишните празненства 4 зрелостници са били санкционирани за нарушения, извършени като пешеходци.

Източник: МВР

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии