32.9 C
Пазарджик
сряда, 24 юли, 2024

МЗ: Няма промяна в радиационната обстановка на територията на страната

От миналата седмица Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) е предприел мерки за увеличаване мониторинга на атмосферните отлагания. На отделите „Радиационен контрол“ на регионалните здравни инспекции във Варна, Русе, Бургас, Пловдив и Враца е разпоредено да се пристъпи към ежеседмично измерване на посочения параметър, а при възможност да се пробонабира и анализира атмосферен въздух.

Данните от системите за радиационен мониторинг в България са достъпни на сайта на Министерството на околната среда и водите.

Карта, изготвена от JOINT RESEARCH CENTRE на Европейската комисия, показва измервания на радиоактивността в околната среда под формата на средни стойности на гама дозата и максимуми за последните 24 часа. Измерванията произхождат от приблизително 5 500 станции.

Информация за радиационния статус на територията на България и съответните препоръки за населението ще се публикуват на сайта на НЦРРЗ. Към момента няма промяна в радиационната обстановка и не се налага предприемане на мерки за радиационна защита на населението.

предишна статия
Следваща статия
Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии