28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

МЗ с препоръки за коледните и новогодишните празници

В навечерието на Коледа и Новата 2022 година, когато ще бъдем повече време със семействата, близките и приятелите си, Министерството на здравеопазването пожелава на всички български граждани приятно изкарване на празничните дни и напомня, че за да бъдем здрави и през новата година е важно да спазваме противоепидемичните мерки.

Министерството на здравеопазването препоръчва:

Когато пазарувате за празничните дни, носете маски и избягвайте натоварените часове.

Редовно подменяйте своята маска, като в зависимост от това дали тя е за еднократна или многократна употреба – след като я използвате, изхвърлете я или я изперете.

Редовно проветрявайте помещенията, в които няма подходяща вентилация.

Спазвайте дистанция на обществените места – търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

По възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

Носете своя „зелен сертификат“, защото той ще Ви бъде изискан при посещение в обекти, за които притежанието му е задължително.

Не забравяйте да миете и/или дезинфекцирате ръцете си след контакт с повърхности и предмети, до които са имали досег повече хора.

Ако усетите макар и слабо неразположение, отложете срещите с други хора.

При оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19, се самоизолирайте и се консултирайте с Вашия лекар. Той ще прецени дали и кога е необходимо да се изследвате за коронавирусната инфекция.

Ако планирате пътуване, предварително се запознайте с изискванията, свързани с COVID-19, на държавата или мястото за настаняване.
В празничните дни не се събирайте на големи групи поради вероятността сред присъстващите да има носители на COVID-19, които все още нямат симптоми.

Бъдете особено внимателни при посещенията на възрастни близки и роднини.
Ваксинацията срещу COVID-19 предпазва Вас и Вашите близки от тежко протичане на заболяването и евентуална хоспитализация.

Планирайте своята ваксинация и не отлагайте прекалено дълго.

Нашето ежедневно поведение е важен аспект на борбата с вируса. В този смисъл спазването на противоепидемичните мерки и ваксинацията ще ни помогнат по-бързо да преодолеем пандемията и да се радваме на още много празници с любимите си хора.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии