22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар. Около 519 хиляди души у нас са болни от диабет, предполага се, че други 134 хиляди още не знаят, а над 230 хиляди са в състояние на предиабет.
Около 7 милиона души по света се разболяват от диабет всяка година, от тях 70 000 са деца.

За разлика от други заболявания, нито диабетът, нито предиабетът имат симптоми. В повечето случаи хората случайно разбират, че нивото им на кръвна захар е опасно повишено.  Предиабетът е гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните (между 5,7 и 6,4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза Диабет Тип 2. В този етап състоянието все още е обратимо и с правилна диета и смяна на начина на живот човек може никога да не развие диабет.

Основните рискови фактори за захарен диабет са наднорменото тегло и наследствената обремененост. А редовното ходене пеш, поне по 30 минути дневно, снижава риска от диабет с 35-40%.

Източник: БНР

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии