Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова Задушница се пада на 26 май.
На Задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.
Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: „Бог да прости“.
Задушницата се нарича в България „черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези. В съботния ден срещу Петдесетница е т.нар. Спасовска или Черешова Задушница. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
За една календарна година обикновено Задушниците са 4 – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.