8.8 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

Над 870 млн. лева от Европейските структурни фондове са пренасочени за конкретни мерки в борбата с коронавируса

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Като реакция на ситуацията с пандемичното разпространение на COVID-19, на 13 март 2020 г. Европейската комисия стартира Инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса и предложи редица изменения в регламентите за Кохезионната политика на Европейския съюз. По този начин на държавите членки се даде възможност бързо да адаптират своите програми така, че да отговорят на кризата. В изпълнение на Инициативата на Комисията от държавите членки няма да се изисква възстановяване на неизползвани авансови средства за финансиране на проекти и програми, което осигурява ликвидност и намаляване на натиска върху бюджета ни. Kонкретно за България тези средства възлизат на 122 млн. евро. Другият ключов елемент на предложенията на ЕК е допустимостта от 1 февруари 2020 г. на всички потенциални разходи за борба със заразата с COVID-19, финансирани от Структурните фондове на ЕС.

Чрез подкрепата от Европейската комисия България успя да мобилизира финансов пакет от над 870 млн. лева от оперативните програми за периода 2014-2020 г. за справяне със социално-икономическите последици от пандемията. Мерките в отговор на кризата с коронавируса са съсредоточени в три оперативни програми – за развитие на човешките ресурси (ОПРЧР), иновации и конкурентоспособност (ОПИК) и Региони в растеж (ОПРР).

Първата вълна от мерки стартира по ОПРЧР с добилата популярност схема 60/40, по която преди Великденските празници са кандидатствали близо 3700 предприятия с над 53 хил. работници и служителя. Чрез ОПРЧР почти всички български общини осигуряват патронажната грижа за възрастни и хора с увреждания, както и за лица поставени под карантина. Социалната програма подкрепя и изплащането на допълнителни възнаграждения и осигуряването на лични предпазни средства на медицинските и немедицински служители, които първи посрещат предизвикателствата на пандемичната криза, свързана с разпространението на COVID-19.

Втората вълна от схеми по посочените оперативни програми следва да стартира до края на този месец или в началото на май. По линия на човешките ресурси ще продължат схемите за временна заетост и ще бъдат подкрепяни както работодателите, така и лицата, загубили работата си вследствие на кризата.

По ОПИК ще стартира схема от 173 млн. лева за безвъзмездна финансова помощ за най-малките фирми от всички икономически сектори, които са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот. Подкрепата ще се изплаща 100% при минимален размер на помощта – 3 000 лева и максимален – 10 000 лева. Проектите ще бъдат подавани и оценявани изцяло електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) при максимално облекчена процедура.

Планира се стартиране на сходен финансов инструмент за оборотен капитал за малки и средни предприятия под формата на заеми и гаранции, при който естествени партньори на Министерството на икономиката ще бъдат Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете) и Българската банка за развитие.

Регионалната програма ще подкрепи дейността на Министерство на здравеопазването чрез осигуряване на апарати за респираторна вентилация; специализирано оборудване за лаборатории; консумативи и тестове за болници и лаборатории; лично предпазно оборудване и облекла за болници, регионални здравни инспекторати, центрове за спешна помощ.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии