18.9 C
Пазарджик
неделя, 16 юни, 2024

Не могат да спрат сайтовете за генериране на ЕГН

Онлайн генераторите на валидни единни граждански номера няма начин да бъдат блокирани, защото самият алгоритъм зад изготвянето на ЕГН е публичен. Това каза и.д. председателят на Комисията за защита на личните данни и професор в УНИБИТ Веселин Целков пред бТВ.

Оказа се, че човек с минимални компютърни познания може бързо и лесно да установи ЕГН-то например на премиера или на главния прокурор. Цацаров заяви, че ще подаде сигнал в Комисията за защита на личните данни – но не като шеф на държавното обвинение, а като гражданин.

Оказва се, че не го е направил. „Вчера напуснах комисията в 18:30 часа, главният прокурор не беше подал жалба. Личното ми мнение е, че, запознавайки се с фактическите неща по изнесения от вас случай, няма да подаде жалба”, коментира Целков.

От Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата мисли как да ограничи използването на ЕГН за различни услуги. Според него темата е важна в светлината на новия глобален регламент за защита на личните данни, който влиза в сила в края на май и в който са заложени многомилионни глоби за администраторите на лични данни при нарушения.

По думите му „много отдавна е известно, че ЕГН не е сигурен идентификатор” и комисията на няколко пъти е реагирала при решения на институции да дадат достъп до лични данни само на база на единния граждански номер. Той даде пример с указания към Столична община и ЦИК.

„Почти никой не използва ЕГН като единствен идентификатор, единствената услуга е сайтът на НОИ и то в онази малка част, в която се дава проверка за здравен статус. Ако човек е в критично състояние, малко трудно е да се търсят допълнителни идентификатори”, коментира професорът. Именно тази система обаче ни позволява да научим фамилията и инициалите на първите две имена зад всяко ЕГН.

И.д. председателят на КЗЛД посочи, че е участвал в подготовката на Закона за електронния идентификатор, който по технически причини все още не е реализиран. 

„Личните данни са лични на човека, който ги притежава и негово задължение е да ги опазва. Когато си давате лични данни, трябва да знаете на кой администратор ги давате, с какви цели и на какво правно основание ги давате. Ако се случи пробив в сигурността, трябва да се обърнете към комисията”, каза Целков. 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии