23.9 C
Пазарджик
събота, 14 септември, 2024

Немлечни мазнини в сирене и кашкавал установиха при проверки

Наличие на немлечни мазнини в млечни продукти е констатирано при внезапни проверки в търговската мрежа в страната през 2017г., съобщава Българска агенция по безопасност на храните.

Такива проверки се правят за втора година по инициатива на Дирекция “Контрол на храните” при БАБХ.

В комисията влизат представители на агенцията Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисията за защита на потребителите.

На произволен принцип за изследване се взимат проби от сирене, масло, кисело, прясно мляко и други млечни продукти. Целта е да се установи дали се спазват изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и дали в тях не са вложени немлечни мазнини.

През миналата година са взети общо 169 проби – 98 броя от сирене; 46 – от кашкавал; 17 – от масло и 8 – от кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е установено, че в 5 от тях е имало наличие на немлечни мазнини (в 3 проби сирене и в 2 проби кашкавал).

За констатираните несъответствия са уведомени ОДБХ на територията, на които са произведени храните и са предприети мерки за изтеглянето им от пазара и преетикетирането им като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

Проверките продължават и през 2018 година, като на продуктите се прави и физико-химичен анализ за съдържание на мазнини, вода и други показатели.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии