10.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

Няма да екстрадират лицата по казуса „Желяз Андреев“ засега

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

По наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса „Желяз Андреев”. Липсва изискуемата по договора за екстрадиция европейска заповед за арест двойна наказуемост, липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат предавани български граждани.

Според нас тези хипотези не са налице и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд според нас е минимален. Това каза в Министерски съвет главният прокурор Сотир Цацаров.

Току що при министър-председателя се проведе среща, в която освен него, участва посланикът на САЩ и ние с министъра на правосъдието. Както е известно, основната тема на разговорите в момента е свързана с исканията за екстрадиция на българските граждани към САЩ. Завчера и вчера тези процеси са продължили. Започнаха консултациите, съобразно чл. 20 от Договора между България и САЩ за екстрадиция. 

Припомняме, че казусът „Желяз Андреев“ е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Според обвинението сънародниците ни са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолетите на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност.

 

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии