30.8 C
Пазарджик
петък, 19 юли, 2024

Няма съгласие за Бюджет 2023 в Тристранния съвет

Държавният бюджет както и бюджетите на държавното обществено осигуряване и здравната каса минават на тристранен съвет. Съгласие по текстовете няма, каквато е обичайната практика, но текстовете не могат да бъдат внесени в парламента без обсъждане със синдикатите и работодателите.

Основните критики на работодателите са свързани с увеличението на социалните плащания. Обратно, синдикатите настояват плащанията не само да се увеличат, но това да стане с повече от заложеното. Предлаганият от служебното правителство държавен бюджет е с планиран рекорден за последните 20 години дефицит- над 6.4% или близо 12 млрд. лева.

За да бъде приета в еврозоната, страната ни трябва да се поддържа нива на дефицита до 3 на сто от БВП. Според изчисленията на министерствата на финансите, за да бъде постигат такъв дефицит, трябва да бъдат променени данъчните закони като бъде върната ставката на ДДС за секторите, при които е под 20%, както и да се увеличат корпоративните данъци.

Именно срещу това възразиха днес работодателите, които изтъкнаха че е възможно задържане на увичението на пенсиите вместо данъците. По план пенсиите трябва са се увеличат от юли по швейцарското правило с близо 12%.

В бюджета на здравната каса тази година са заложени над 910 млн. лева повече, но се запазва размера на здравната вноска от 8 на сто. На днешната тристранка отново беше подчертано, че здравната система има нужда спешно от реформа.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване е заложено минималната пенсия да достигне до 523.04 лева като максималната остава 3400 лева.

След тристраният съвет днес предстои и Министерски съвет да обсъди законопроектите за бюджета преди те да бъдат внесени в Народното събрание. Крайният срок за това изтича утре.

Източник: БНТ

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии