14.9 C
Пазарджик
сряда, 21 февруари, 2024

Нов проект за финансова помощ за лозарите и винарите

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Проектът е съобразен с въведените от Европейската комисия извънредни мерки за смекчаване на негативния икономически ефект върху сектора от Covid- пандемията и войната в Украйна.

Пандемията, войната в Украйна и инфлацията повлияха на покупателната способност на гражданите.

Заради добрата реколта на винено грозде през 2022 г. в страните от ЕС, произведеното вино е в количества, които не могат да бъдат продадени, а има натрупани запаси и от предишни години.

Ето защо отново ще се прилага мярката „Събиране на реколтата на зелено“, като стопаните, които решат да се възползват, трябва да подадат заявления до края на юли.

Предвидената помощ е 60% от разходите по отстраняване на гроздовете и на загубените приходи от това, че гроздето е отстранено преди да узрее.

Наредбата предвижда и Увеличение на сумите по мерките за „Преструктуриране и конверсия на лозя“ – 80 на сто от одобрените разходи, за „Инвестиции в предприятия“ – 60 на сто; за „Популяризиране в трети държави“ – 60 на сто и за „Информиране в държавите членки“ – 60 на сто от одобрените разходи, като помощта може да бъде допълнена с 20 на сто държавна помощ.

Наредбата ще бъде обсъждана до 13 юли.

Източник: БНР

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии