36.9 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

Нова директива регламентира правата на заетите през онлайн платформи

Доставчици на пратки и на храна, таксиметрови шофьори, онлайн работници – всички те влизат в обхвата на нова директива за условията на труд в цифрови платформи. Европейската комисия днес публикува проекта на новото законодателство, което цели да промени неправилното класифициране на статута на работника чрез премахване на фалшивата самостоятелна заетост и да се въведе прозрачност и отчетност.

В проекта се уточнява, че директивата ще се прилага за всички форми на работа в цифрови платформи, “независимо от това дали тази работа се извършва онлайн или на определено място”.

В отговор на предложението на ЕК конфедералният секретар на Eвропейската конфедерация на профсъюзите Людовик Воет коментира: “Твърде дълго платформените компании реализираха огромни печалби, като избягваха най-основните си задължения като работодатели за сметка на работниците, отговорните работодатели и недостатъчно финансираните обществени услуги. Предложената директива гарантира, че работниците вече ще имат достъп до права, като платен отпуск и обезщетение за болест, които са стандартни за другите работници от близо век. Един сигурен договор с гарантирани заплати ще даде на работниците много повече свобода от фалшивата самостоятелна заетост, която не даваше на работниците избор дали да чакат без заплащане между работните места или да продължат да работят, когато са болни. Директивата може също така да гарантира, че действително самостоятелно заетите лица са защитени”.

По думите му някои компании обаче все пак са успели в лобирането и са си осигурили вратички. “В директивата все още са заложени обременяващи критерии за активиране на презумпцията за трудово правоотношение, което би могло да провали нейния смисъл. Предстоящите преговори трябва да разрешат този проблем. Платформените компании трябва да престанат да разпространяват митове за загубата на работни места в отчаян опит да спасят един разбит бизнес модел. Ако наистина ги е грижа за работниците им, те трябва да седнат на масата със синдикатите и да участват в колективно договаряне като всички останали отговорни работодатели.”, категоричен е Воет.

ЕКП настоява чрез новите правила алгоритмите, които платформените компании използват за разпределяне на работните места, да не бъдат черна кутия – те трябва да бъдат отворени за публичен контрол, за да се оцени статутът на заетост. Работниците трябва да имат еднакви права, където и да се намират – у дома, в склада, в колата или на велосипеда.

Източник: КНСБ

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии