30.8 C
Пазарджик
петък, 19 юли, 2024

Нови огнища на Африканска чума по свинете

Нови огнища на Африканска чума по свинете са установени в две териториални поделения на Югозападното държавно предприятие, съобщиха от там.

Едното от тях е в Кюстендилска област, където това е първи регистриран случай на заболяването при диви свине, посочват от ЮЗДП. От остреляните през последните два ловни дни 13 диви свине в района на „Държавно горско стопанство (ДГС) Невестино“, две са дали положителен резултат за наличие на вируса на АЧС.

Едната дива свиня е отстреляна в землището на село Четирци, а другата – край село Страдалово, на границата с Република Северна Македония. При изследване на проба от отстреляно диво прасе над село Железница, в района на „ДГС – Симитли“, е потвърдено наличие на вируса на АЧС.

Прасето не е имало видими признаци на заболяването, посочват от ЮЗДП и допълват, че животното е загробено съгласно изискванията. Предстои издаване на заповед за инфектирана зона от директора на Българската агенция по безопасност на храните и заповед за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в тази зона, се посочват в съобщението.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии