36.9 C
Пазарджик
петък, 12 юли, 2024

Новият Парламент започва работа

Новоизбраното 50-о Народно събрание ще проведе първото си заседание днес от 09.00 часа.

Събранието се свиква с указ №160 от 17 юни 2024 г. на президента на Република България Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Документът е обнародван на 18 юни 2024 г. в брой 52 на „Държавен вестник“.

Съгласно чл. 76 от Конституцията на Република България първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 50-ото Народно събрание това е Силви Кирилов.

Народните представители ще положат клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“. След полагането й народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.

След това се предвижда да бъде избран председател на 50-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Очаква се депутатите да изберат и заместник-председателите на парламента.
 

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии