22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Ново разхлабване на мерките

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов препоръча на Лазаровден, Цветница и Великден в храмовете задължително да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 метра и вярващите да носят предпазна маска. Изключение се прави за свещениците.

Трябва да се осигурят дезинфектанти, както и да се извършва дезинфекция на храмовете, регулиране на потока хора, да се отварят прозорците по възможност и да се обособят отделни коридори за вход и изход на миряните.

Вярващите да не целуват иконите, а върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите. Това са част от препоръките, които здравните власти отправиха преди началото на Великденските празници.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обявиха разхлабването на още мерки. Сред тях е и връщането на публиката на стадионите с 30% от капацитета им.

Това ще може да стане още от утре, 24 април, като по този начин на голямото дерби между Левски и ЦСКА в неделя от 17:00 часа на Националния стадион ще има фенове на двата тима.

Според заповедта на министъра ще се допуска запълване на 30 процента от капацитета на стадионите, но не повече от 1000 души на сектор. Това означава, че на дербито в неделя ще има 4000 зрители, разделени наполовина между двата тима.

„Задължително трябва да се спазва дистанция минимум от метър и половина и носенето на маски“, подчерта Ангелов.

От 24 април ще бъдат разрешени и провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко 1,5 м и да се носят защитни маски.

С новата заповед на здравния министър, която ще бъде издадена, след удължаване на извънредната епидемична обстановка ще се увеличи броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Очаква се предложение от министъра на образованието как да стане това.

Източник: Bulgaria ON AIR

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии