10.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

НСИ проведе 283 статистически изследвания през 2023 година

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Министерският съвет прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт през 2023 г. и Националната статистическа програма за 2024 година.

В Отчета за 2023 г. е отбелязано, че през годината НСИ е провел 283 статистически изследвания, а органите на статистиката – 58. Като основни събития, отбелязани в документа, са първата мисия на ОИСР в България във връзка с техническия преглед по съвместимостта на националното законодателство по правен инструмент на ОИСР – OECD/LEGAL/0417 – Препоръка на Съвета за добра статистическа практика; разработването на Националния списък с показатели за наблюдение на напредъка по постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие; разработването за първи път на електронната публикация „Децата на България“ 2022, представена на съвместна пресконференция с Уницеф-България.

Акцент в приетия отчет е поставен върху нови изследвания, методологии и данни, публикувани за първи път като „Изследване на насилието, основано на пол“, използването на административни регистри за получаване на данни за детските градини и училищата, както и за индекси на цени на жилищата и показатели за продажби на жилища.

Националната статистическа програма за 2024 г., също приета от Министерския съвет, включва план за провеждане на статистическите изследвания от Националния статистически институт и органите на статистиката.

По-важните нови изследвания на НСИ през 2024 г. ще бъдат: Потребление на енергия в транспорта; Потребление на енергия в услугите; Изследване на употребата на продукти за растителна защита; Месечно събиране на декларации от икономически оператори, осъществяващи дейности с акцизни стоки.

НСИ ще участва и в нови проекти на ЕК, свързани с пазара на труда, доходи и условия на живот, брутния национален доход, програма за европейски сравнения и други.

Продължава участието на България в Европейска олимпиада по статистика 2023/2024 г. Ще бъде проведено и второто издание на състезанието за ученици Дейтатон.

Средствата за изпълнение на Националната статистическа програма през 2024 г. се разпределят по бюджетите на НСИ и органите на статистиката, които ще извършват планираните дейности.

Източник: НСИ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии