23.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

НЗОК е дала указания за лечение на Ковид болните

Във връзка с множество постъпили въпроси от граждани и лечебни заведения относно отпадане на действието на епидемичната обстановка на територията на Република България и лечението на пациенти с COVID-19 Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е дала на всички районни здравноосигурителни каси и договорни партньори следните указания:

За оказаната болнична медицинска помощ на хоспитализирани пациенти преди 01.04.2022 г. и дехоспитализирани след тази дата от болнични лечебни заведения, сключили договор в съответствие с §10 от ЗБВЗОК за 2021 г. и §10 от ЗБНЗОК за 2022 г., НЗОК ще изплаща извършената дейност по досега действащия ред.

Новоприетите пациенти след 01.04.2022 г., които се нуждаят от лечение от COVID-19, ще бъдат лекувани при условията и по реда на НРД за медицинските дейности 2020-2022 г.По този начин хоспитализацията на пациенти не бива да бъде прекратявана, а да се изпълнява от всички болнични лечебни заведения, отговарящи на условията по НРД за медицинските дейности 2020-2022 г.

Лечебните заведения за болнична помощ могат да приемат и настаняват за лечение болни с основна или придружаваща инфекция от COVID-19 в наличните в структурата им инфекциозни отделения и в останалите структури за болнично лечение, като определят легла за абсолютна/стриктна изолация и обслужват хоспитализираните пациенти с COVID-19 – инфекция при стриктно спазване на медицинския стандарт по превенция и контрол на Вътреболнични инфекции.

Относно изпълнение на ВСМДИ „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“, същата се изпълнява от лечебни заведения, сключили договор с НЗОК по реда на НРД, по пакет „Вирусология“ и „Клинична микробиология“. Останалите лечебни заведения, които са имали договор в съответствие с раздел Х от глава седемнадесета за ВСМДИ „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ , определени със заповед на Министъра на здравеопазването, в периода на извънредна епидемична обстановка, няма да получават заплащане от НЗОК.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии