8.9 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Одобриха предложението за прокурор, разследващ главния

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Специален прокурор ще разследва обвинител номер едно. Това решиха на първо четене депутатите с промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ бяха приети с гласа 98 „за“, 46 „против“ и 10 „въздържал се“.

Управляващото мнозинство в парламента предлага механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако извърши престъпление. Специалният прокурор ще бъде издиган от минимум шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ще е със 7-годишен мандат.

Седемгодишният мандат би гарантирал работата му с различни главни прокурори, което според вносителите ще е гарант за пресичане на потенциално влияние. Според промените действията на специалния прокурор няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор, а делата срещу обвинител номер едно ще се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.

Днешното редовно пленарно заседание на Народното събрание е последното преди коледната ваканция, следващото ще е на 13 януари догодина.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии