27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

Ограничиха пожара в Хасковско

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Усилията през нощта на над 200 човека – пожарникари, доброволци, горски служители и военни, дадоха резултат. Положението е значително по-добро – от три страни пожарът е ограничен, няма пострадали и загинали хора, няма и нанесени тежки материални щети. В момента няма опасност за населените места, не допуснахме навлизането на огъня в тях.

Обстановката обаче остава високорискова, целият периметър е под наблюдение и екипите запазват пълна готовност. Ситуацията към момента обобщи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който е на място и ръководи действията на екипите. Той уточни, че площта на пожара е повече от 50 000 дка, като са засегнати предимно сухи треви и храсти, а на места – борови масиви. Последното направление е между селата Маточина и Варник, пожарът се разпространява в посока към границата: колегите от Турция са предупредени и, ако не успеем до обяд да го ограничим, те ще се включат на тяхна територия – допълни главен комисар Николов и уточни, че към 10 часа в гасителните действия ще се включи хеликоптер от Българската армия, изключително ефективно средство при подобен коварен терен. Километри е фронтът на пожара, а периметърът е няколко десетки километра. Очакванията са за усложняване на обстановката с повишаване на температурите.

Главен комисар Николов отново подчерта, че най-опасна за възникване на пожари остава човешката дейност, свързана с почистване на земеделските земи. Подобни действия не бива да бъдат допускани в толкова опасно време. Повечето от местните бяха с нас през нощта като дежурни и доброволци.

През изминалото денонощие служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гасиха 127 пожара и участваха в 61 спасителни операции.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии