23.9 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Около 830 000 безработни и заети ще повишат уменията си до 2027 година

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Възможностите за надграждане на знанията ще включват обучения на работното място чрез стажове

Около 830 000 заети и безработни ще повишат уменията си до 2027 г. в резултат на различните мерки и проекти за обучение, които Министерството на труда и социалната политика ще финансира с над 1 млрд. лв. от националния бюджет, Плана за възстановяване и устойчивост и Програма „Развитие на човешките ресурси“. Това съобщи министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова.

Възможностите за надграждане на знанията ще включват обучения на работното място чрез стажове, дуално обучение и специфични обучения за конкретна работа. За хората с ниско ниво на образование са предвидени курсове за ограмотяване и обучение за придобиване на първа степен на професионална квалификация.

Ще бъде създадена и виртуална платформа за електронно обучение, което ще осигури по-добър достъп и възможности на повече хора да надградят уменията си и да станат по-конкурентни на пазара на труда.

Паралелно с развитието на тази политика правителството работи и за привличане на висококвалифицирани граждани от страни, извън ЕС, както и за мотивиране на живеещи в чужбина българи да се завърнат у дома.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии