8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Още 5 държави признават български лични документи с изтекъл срок

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Нидерландия, Германия, Унгария, Полша и Грузия са уведомили тази седмица българската страна, че ще признават български лични документи с изтекъл срок.

Така страните, с които имаме дипломатически отношения, потвърдили, че в условията на коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията си български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март-31 октомври 2020 г., стават 17.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства  поискаха от държавите, в които са акредитирани,

по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли.

България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи.

От МВнР припомнят, че съгласие за пропускане на български граждани с изтекли документи за самоличност вече са изразили Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар,  Норвегия, Словакия, Турция, Франция,

Хърватия, Чехия, Черна гора. Други 6 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи – Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия.

Сънародниците ни с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната ни консулска служба временен паспорт.

Тези български граждани, които нямат възможност да се завърнат в страната ни и имат спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтеклите си лични документи, могат да подадат заявление за подновяване, като предварително си запишат час в съответната ни консулска служба.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии