28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Още положителни проби тази нощ

Още два случая на коронавирус са регистрирани у нас. Единият е от Плевен, другият от София. Общият брой на пациентите е 43, двама от тях са починали. Това заяви генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб и на ВМА.

Проф. Мутафчийски посочи, че с особен интерес се следи случая в „Пирогов“, защото настаненият болен е възрастен човек с двустранна пневмония и прекаран инсулт, който все още има нужда от интубация.

Беше дадена информация и за ситуацията с коронавирус на Балканите и по света.

Проф. Мутафчийски подчерта, че положението в Гърция е много сериозно, където броят на заразените е нараснал за едно денонощие от 190 на 228 пациенти. В Албания те са 38, в Босна и Херцеговина – 21, в Румъния – 123. В Северна Македония са 19, а в Сърбия – 46, добави той.

Заради изключително динамичната ситуация са обявени по-твърди мерки в различни страни, сред които Белгия, Швейцария, Германия.

„В Испания твърдо се препоръчва да не се пътува. Засилва се контрола по нашите граници във връзка със сънародниците ни. които живеят там. Разширява се броят на лицата, които подлежат на карантина, която не е доброволна, а задължителна“, подчерта проф. Мутафчийски. Той отбеляза, че до довечера подобни мерки ще предприемат и други страни.

Проф. Мутафчийски е получил уверение от МВР, че се предприемат по-строги мерки за пристигащите у нас. Сформирани са групи са издирване на потенциално заразени лица.

Началникът на Националния оперативен щаб отбеляза и една добра новина, свързана с подготовката на лечебните заведения у нас.

„Подготовката в лечебните заведения тече с пълна сила. Кампанията за набиране на доброволци дава изключителен резултат в Александровска болница. Такъв процес върви и във ВМА“, каза проф. Мутафчийски. 

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии