27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

Основават Балканска медицинска лига

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

България, Сърбия, Гърция и Турция основават Балканска медицинска лига. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. „Стигнахме до извода, че е полезно и нужно да инициираме учредяването на такава организация. Балканската медицинска лига ще работи на ротационен принцип, като е възможно да има повече от едно заседание годишно. Всяка година ще се заседава в различна държава на Балканския полуостров.”

Лигата ще бъде основана през месец март 2023 г., като ще бъдат поканени и други държави от региона, които да се включат в нея. “Балканите сме толкова близки по сърца и традиции, това трябва да го използваме. „, каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на конференцията „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“, която се провежда в Сандански.

Чрез Балканската медицинска лига ще се надгради програмата за специализанти, създадена от Столичната лекарска колегия и работеща от години. И до този момент  по линия на програмата млади лекари са специализирали във водещи клиники в Швейцария, Франция и Испания.

“Идеята е да се обменят кадри и да се отворят вратите за специализации на млади лекари и те да не търсят реализация само в болници в Западна Европа, а и на Балканите. Нивото на здравеопазването в балканските държави е изключително високо“ уточни министърът. „Най-ценното е, че лекарите на място, които обучават нашите специалисти, оценяват изключително много техния опит и знания, а ние обикновено ги подценяваме в България”, допълни още министър Меджидиев.

Източник: МЗ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии