20.9 C
Пазарджик
неделя, 16 юни, 2024

Осъдиха бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров за конфликт на интереси

Бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров е осъден за конфликт на интереси. Комисията за противодействие на корупцията спечели окончателно делото срещу Кацаров в качеството му на служебен министър на здравеопазването.

Това става ясно от решение на ВАС, което отменя решението на Административният съд в София и потвърждава постановеното от Комисията.

Според магистратите Кацаров е действал в полза на частен интерес и докато е бил министър е задействал промяна в наредбата за стандарта по „Клинична лаборатория“, въпреки че към този момент все още е бил председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Проектът на наредбата е бил подписан на 18 май 2021 г. – само 6 дни след встъпването му в длъжност като министър. Т.е. докато още не е било вписано в ТРРЮЛНЦ освобождаването му като председател и член на УС на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“, но в същото време той е заемал и изпълнявал длъжността министър“, се казва в съдебното решение.

Кацаров е осъден да плати глоба от 5 000 лв., да възстанови дневното си възнаграждение за деня, в който е бил в конфликт на интереси, подписвайки проекта на Наредба и да заплати направените от Комисията разноски по делото.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии