17.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

От 1 март разпространението на вестници се поема от пощите

Държавата ще дотира издаването на вестници през разпространението им.

Това обяви в началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов.

От 1 март разпространението на вестници си поема от пощите като ще бъде намалена отстъпката, която издателите дават на разпространителите, а бюджетът ще покрива загубата на пощите от тази дейност, докладва решението на кабинета транспортният министър Росен Желязков.

Водят се и преговори с кметовете местата на затворените павилиони Лафка да бъдат отпуснати за репове, така че хората да има откъде да си купуват печатни издания, добави той.

Министърът е провел среща с издателите, която е имала за цел да се изяснят неяснотите около разпространението на вестници и списания.

„Мисля, че отговорихме на техните въпроси и притеснения.

В момента се организират взаимоотношенията с издателите и търговците. „Български пощи“ ще бъдат разпространителят в ситуацията, в която досегашният разпространител е заявил, че ще преустанови дейността си.

В момента на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит“, отбеляза Желязков.

По думите му в рамките на няколко месеца размерът на дефицита ще бъде анализиран, като разликата между приходи и разходи ще бъде поета от държавния бюджет по Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес.

Една от причините това да бъде възможно е, че „Български пощи“ ЕАД са 100% собственост на държавата.

Предвижда се размерът на отстъпката, която се предоставя от издател към разпространител, да бъде намален.

„Предлагаме на кметовете на общини да взаимодействат с „Български пощи“ и да се определят места на територията на общините и градовете.

Предлагаме и ще определим в синергия между пощите и общините допълнително места, за да компенсираме липсата на Лафка“, уточни министърът.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии