От загуба на пари до затруднения на път са рисковете при екскурзии от Facebook

20.08.2023 17:49 225 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева България
От загуба на пари до затруднения на път са рисковете при екскурзии от Facebook

Програмата да не бъде изпълнена изобщо или както е обещано, още разходи и невъзможност за продължаване на екскурзията или за връщане обратно без помощ и подкрепа са част от рисковете, които любителите на пътувания поемат, когато се доверяват на туристически оферти в социалните мрежи. Това каза пред БНР Габриела Руменова, която е основател на некомерсиалния проект за взаимопомощ на гражданите „Ние, потребителите“.

Според нея е важно да се интересуваме кой ни предлага пътуването и да се доверяваме само на физически и юридически лица, които имат регистрация като туроператори или турагенти по Закона за туризма и изпълняват тази дейност професионално.

„За да организира туристическо пътуване, дадено лице трябва да има регистрация като туроператор или турагент. Справка може да бъде извършена в регистъра на страницата на Министерство на туризма. Когато проверим дали това лице фигурира в регистъра, не само трябва да се уверим, че то е там, но и да прочетем всички данни за него – регистрационен номер, наличие на активна застраховка „професионална отговорност“, застраховател, номер на застраховката, датата на сключване на застраховката, валидност и лимит“, обясни Руменова.

Туроператорите са длъжни да имат застраховка „професионална отговорност“, която покрива причинени вреди вследствие на неразплащане с контрагенти и доставчици, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност на туроператора. Те трябва да работят само с категоризирани туристически обекти, да сключат договор за организираното пътуване с всеки от туристите и да изпълняват поетите предварително определени в договора и общите условия ангажименти. При отмяна на пътуването или значителни промени в предварително определените параметри следва да възстановят частично или изцяло заплатената сума.

Ако сме се доверили на лица, които не са търговци и нямат необходимата регистрация и се появи проблем, уреждането му ще е сложно. Спорът, който би възникнал, ако те изобщо бъдат открити, ще е между две физически лица и ще може да бъде уреден единствено в съда, посочи още Руменова. Тя добави, че в тези случаи Законът за защита на потребителите не се прилага, органите на реда могат да се намесят, но отнема време и невинаги е успешно.

Легитимните туроператори и турагенти могат да предоставят и друга важна предварителна информация, извън задълженията им по закон, в духа на професионалното осъществяване на дейността. Например, за паспортния режим в държавата, евентуални задължителни ваксини, дрес код в държавата или мястото за настаняване и др.

Снимка: Economic.bg

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Депутатите обсъждат Бюджет 2024 на извънредно заседание
11.12.2023 08:34 26
Депутатите обсъждат Бюджет 2024 на извънредно заседание

Бюджет 2024 влиза за обсъждане в пленарна зала на първо четене на извънредно засе...

Днес на места със слънце и температури около 10 градуса
11.12.2023 08:03 43
Днес на места със слънце и температури около 10 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево, но преди обяд на места в низините и котловините щ...

Стефан Марков е носител на наградата на Сдружението на предприемачите Предприемач на годината
10.12.2023 17:40 133
Стефан Марков е носител на наградата на Сдружението на предприемачите Предприемач на годината

На тържествена церемония Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Па...

ТМ+

Хороскоп за 10 декември
10.12.2023 11:18 310 Общество
Хороскоп за 10 декември

Овен - Не ограничавайте инициативата си. Ако ви е необходимо да привлечете...

Хороскоп за 9 декември
09.12.2023 11:53 363 Общество
Хороскоп за 9 декември

Овен - Върнете се още веднъж към всичко изоставено и изостанало. Изяснете си пр...

Отличиха заслужилите художници за 2023 г.
08.12.2023 18:21 1941 Култура
Отличиха заслужилите художници за 2023 г.

70 творби на 28 автори са включени в годишната изложба на пазарджишките художници...

Motorola представи специално издание на устройствата razr 40 ultra и edge 40 NEO - единствените смартфони на пазара в цвета на 2024, обявен от Pantone.
08.12.2023 16:40 255 Техно