8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Отбелязваме Европейския ден на донорството

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Днес 8 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят се чества от 1996 г., като традиционно се отбелязва във втората събота на месец октомври. Това съобщават от Министерството на здравеопазването. Тази година мотото на инициативата е „Сподели повече от история. Сподели живот!“, с акцент върху нуждата от повишаване на обществената осведоменост относно донорството и трансплантацията на органи.

В периода от 7 до 16 октомври, като част от Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. – 2023 г., Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще популяризират информация по темата, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

Към 5 октомври, своята трансплантация очакват 901 български граждани. Тази година в страната успешно са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Втори шанс за живот получиха 18 души, нуждаещи се от присаждане на орган. От началото на годината до 5 октомври е извършена 1 трансплантация от жив донор и 17 от трупно донорство. Към 5 октомври, своята трансплантация очакват 901 български граждани.  По данни на Съвета на Европа през 2021 г. в Европа са извършени 36 хиляди органни трансплантации, какъвто е и броят им през 2020 г.

Източник: БНР

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии