14.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Откриха ловният сезон за дива свиня и дребен дивеч

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Днес се откри сезонът за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч. Ловният сезон ще продължи до втората неделя на месец януари следващата година. За утрешния изборен ден обаче, няма да се утвърждават графици за групово ловуване, предупреждават от Министерството на земеделието.

Индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се прави в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари  водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Разрешителното за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издава за срок от един месец, като за фазан, яребица и кеклик то е с фиксирани дати на ловния излет, съгласно утвърден график.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът на дива свиня ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция, предупреждават експертите.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии