19.9 C
Пазарджик
вторник, 23 юли, 2024

БНБ ще отпечата 7 млн. хартиени бюлетини за изборите

7 милиона броя хартиени бюлетини ще отпечата прогнозно Печатницата на БНБ за изборите на втори април, като ще достави и 25 хиляди ролки със специализирана  хартия за гласуването с машините. Това е  записано в обявената обществена поръчка одобрена от ЦИК. С последните поправки в Изборния кодекс бе решено, че освен да печата хартиени бюлетини на Печатницата на БНБ се вменява и доставката на ролките за устройствата.

Максималната стойност за една хартиена бюлетина е 26 стотинки. За 7 милиона броя това ще струва 1,820 милиона лева, като в поръчката печатницата на БНБ трябва да достави със собствен транспорт бюлетините в кочан по 100 броя с поредни номера до областните управи. Бюлетините са полиграфски защитени. За всяка РИК те са различни, както и тази за гласуването зад граница.

За доставката на една ролка хартия за машините определената максимална цена е почти 14 лева без ДДС, като тази хартия също е с допълнителна защита, утвърдена от ЦИК. Графикът на доставката изисква първите 2000 ролки с дължина 80 метра всяка, да са налични до 12 март. Те ще са за МВнР за машинния вот зад граница. До 27-ми март трябва да се доставят други 18 000 броя и до 30-ти март – още 5000, съобщи БНР.

От ЦИК вече обявиха, че над 10 000 ще са машините, които ще се използват на вота в страната и зад граница, като за всяко устройство трябва да има по две ролки.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии