11.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

ЦИК може да обяви окончателните резултати от изборите още днес

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Очаква се през днешния ден ЦИК да обяви окончателните резултати и разпределението на мандатите след проведените на 2 октомври предсрочни парламентарни избори. Това ще стане, след като приключи повторното въвеждане на данните от протоколите и след като бъдат отстранени грешките и несъответствията.

Законовият срок за обявяване от Централната избирателна комисия на получените гласове, както и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, е не по-късно от четири дни след деня на вота или четвъртък.

Заседанието на ЦИК е насрочено за 14 часа днес и затова оповестяването на резултатите може да стане още до края на деня. Вчера на обяд и последната от всички 31 районни избирателни комисии предаде документацията си в ЦИК и започна повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс при наличие на разлики, както и при установяване на очевидни фактически грешки, Централната избирателна комисия се произнася с решение за окончателните числови данни по всеки от случаите и актуализира базата данни.

Съгласно тези данни седем формации влизат в новото 48-о Народно събрание. Това са коалиция ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Възраждане“, БСП за България, Демократична България и „Български възход“. Когато кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в Централната избирателна комисия в коя листа желае да остане избран.

Централната избирателна комисия обявява имената на избраните народни представители не по-късно от 7 дни след изборния ден – тоест до 9-и октомври, неделя.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии