23.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Кои са новите депутати от област Пазарджик?

3 партии ще вкарат в състава на следващия парламент по двама представители от област Пазарджик. По неофициална информация още две формации ще имат по един представители от Пазарджишко. Официалните данни с разпределението на мандатите обаче се очаква да стане ясно до четвъртък.

8 ще бъдат народните представители от област Пазарджик в следващото Народно събрание. Този брой ни отреди последното преброяване. За осемте депутатски места сили премериха общо 184 кандидати от 21 партии коалиции.

Данните от РИК – Пазарджик категорично показва, че големият победител от вота в областта е коалицията ГЕРБ – СДС. Те са получили – 29,62 %. Втори са ПП-ДБ – с 17,79 % доверие. ДПС се нареждат трети със 17,62 на сто и четвърти са Възраждане с 13.41 %, след тях се нареждат БСП за България, които печелят 10.96%. Както вече ви съобщихме в област Пазарджик ИТН остава под 4-процентовата бариера.

На база тези данни, но все още неофициално се очаква ГЕРБ – СДС да получат два мандата в Пазарджишко. Така в парламента ще влязат водачът на листата Екатерина Захариева и бившият областен управител Стефан Мирев, който получи и най-голяма преференциална подкрепа.

Припомняме, че за него гласуваха 5 212 от гласоподавателите в областта.

Коалицията ПП – ДБ също се очаква да има двама представители от Пазарджишко в 49-тия парламент. Това се очаква да бъдат първите двама в листата – Ивайло Шотев и Петър Куленски.

Третата партия, която се очаква да получи два мандата от областта е ДПС – Делян Пеевски и Небие Кабак. Пеевски обаче е водач и в област Благоевград и на този етап не е ясно откъде ще избере да влезе в Народното събрание.

По неофициална на този етап информация Възраждане също получава 1 мандат. Очаква се партията да изпрати в парламента Стоян Таслаков.

Последният мандат от областта е за БСП за България. Той ще бъде за Драгомир Стойнев. Той обаче е водач на листата на социалистите и в Габрово, където БСП също печели един мандат. На този етап не е ясно откъде ще избере да влезе в парламента Драгомир Стойнев.

 

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии