8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Вотът на 2 април в чужбина

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Българите в чужбина гласуват в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Първите две секции, които отвориха врати зад граница, бяха тези в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Те започнаха работа в 22 ч българско време в събота, съобщиха от МВнР.  Два часа след това започна и гласуването в Австралия.

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в щата Калифорния в Съединените щати. Там той ще продължи до 6 ч, българско време в понеделник, 3 април.

И на този парламентарен вот най-много са изборните секции в Турция. 350 000 души в южната ни съседка имат право да гласуват. Част от изселническите организации очакват само 10% от турците с български паспорти в южната ни съседка да отидат до урните.

Българите във Великобритания ще упражнят днес правото си на вот в изборите за Народно събрание в 118 секции. Броят на секциите във Великобритания отстъпва само на този в Турция в чужбина. В 35 от секциите има машини, в останалите гласуването ще бъде с хартиени бюлетини. Местоположението на секции е на географски и демографски принцип.

Българите в САЩ гласуват в 56 секции.

Около 160 са военните ни зад граница в различни мисии. Военните, които подпомагат охраната на границата са с графици, които им позволяват да гласуват в рамките на изборния ден, казаха от Министерството на отбраната. Българските военни от двете големи мисии на армията в Босна и Херцеговина и Косово ще гласуват в разкритите секции по места.  

Източник: БНР

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии