10.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Парламентът с декларация за Украйна

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Народното събрание прие декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна. По време на обсъждането на документа в пленарна зала присъства министър-председателят Кирил Петков. Той призова народните представители да се обединят и да приемат обща българска позиция.

В документа се заявява, че Народното събрание категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Парламентът изразява подкрепа за партньорите и съюзниците на България в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта. Той заявява подкрепа към българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

С декларацията Народното събрание изразява подкрепа за това българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава, и да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

Парламентът заявява подкрепа за настояването на българското правителство защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.

Народните представители очакват правителството да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия.

В преамбюла на документа Народното събрание се отбелязва, че остава на последователни позиции, подкрепящи суверенитета, териториалната цялост и демократичното развитие на Украйна.

Източник: НС

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии