19.8 C
Пазарджик
събота, 13 април, 2024

Партиите вече няма да вземат от Сметната палата удостоверения при регистриране за участие в избори

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Сметната палата предложи на Централната избирателна комисия (ЦИК), която прие, издаваните от одитната институция удостоверения по чл. 37, ал. 1 от Закона за политическите партии (ЗПП), необходими при регистриране за участие в избори, да бъдат предоставяни по служебен път на ЦИК.

Към момента Сметната палата издава удостоверения за представените и/или непредставените в срок годишни финансови отчети на политическите партии за последните три години, а за новорегистрираните партии – от датата на съдебната им регистрация.

Облекчението на административната процедура е предложено от Сметната палата, тъй като практиката показва, че предвид големия брой проведени избори (редовни и извънредни) през последните няколко години, с голяма част от документите се удостоверяват едни и същи факти за един и същ период.

По предложение на ЦИК към удостоверенията ще се прилага и списък с наименованията на партиите, представили в срок годишните си финансови отчети, който ще се публикува на интернет страницата на Сметната палата.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии