10.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Пчеларите също излизат на протест следващата седмица

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Членовете на националното сдружение „Български свободни пчелари“ ще излязат на протест на 11 октомври, съобщи председателят на организацията Ясен Янев. Той уточни, че протестът ще се проведе в София, пред Министерството на земеделието, от 13:00 часа.

Необходимо е държавата да подпомага пчеларството и да закриля сектора. По думите на председателя организацията е изпратила писмо до министъра на земеделието с искане пчеларите да получат финансова помощ, но отговорът е бил отрицателен с аргумента, че не са заложени средства в бюджета.

Според Янев би следвало подкрепата да дойде чрез режима „де минимис“. Той уточни, че трета година българските пчелари не са получавали помощ по тази линия, докато колегите им от съседните държави се възползват максимално от тази възможност.

Пчеларите настояват още да бъдат определени държавни лаборатории, които да извършват изследвания дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди.

Янев уточни, че в момента такива проби се извършват само в частни лаборатории, а пчеларите сами трябва да плащат за услугата, чиято цена варира между 450 и 520 лева.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии