28.9 C
Пазарджик
понеделник, 22 юли, 2024

Петя Ставрева призова за по-активно участие на гражданите при взимането на решения в ЕС

Активното участие на гражданите в процеса на взимане на решения в европейските институции и в прилагането на политиките на ЕС е ключово за представителната демокрация, подчерта председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева при откриването на международна акемия за млади изследователи в град Елбасан, Албания. Тя бе гост-лектор на форума, организиран по проект A-Step на eвропейската програма COST.

Участието на гражданите повишава демократичната легитимност на процеса на вземане на решения в ЕС, посочи Петя Ставрева. От друга страна то улеснява идентифицирането на потенциални предизвикателства при разработването и прилагането на стратегиите и политиките на общността, каза тя.

Председателят на Обединени земеделци призова младите изследователи да бъдат активни и  да участват в инициативите на европейските институции. Тя посочи, че ЕС полага усилия за подобряване на демократичната легитимност на взетите решения, както и за повишаване на прозрачността и отчетността на работата на институциите.

Участието на гражданите насърчава социалното сближаване, като дава глас на различни групи в обществото, каза Петя Ставрева. Според нея разработване и прилагане на политики чрез включване на всички заинтересовани страни в изследователския процес е предпоставка за успешната реализация на поставените цели.

Зелената сделка за Европа се реализира с участието на много граждани, организации, институции на местно, национално и европейско ниво от всички страни-членки. Тя е пример за успешно работеща гражданска инициатива, която прерасна в ново законодателство и нови приоритети за ЕС, посочи Петя Ставрева.

За да насърчи съвместните изследвания и въвличането на гражданите в изготвянето на политики, Европейската комисия стартира Европейските граждански консултации и Европейската гражданска инициатива. Тези инициативи предоставят платформи за гражданите да изразяват мненията си, да допринасят за политическите дискусии и да оформят дневния ред на ЕС.

Днес всички европейци искаме по-малко бюрокрация и повече представителност при взимането на решенията в ЕС, каза председателят на Обединени земеделци.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии