8.8 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

Под контрол е развитието на заболяването коронавирус у нас

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

На този етап няма причини да се затягат мерките срещу коронавируса в страната. Щамът продължава да се разпространява клъстерно, а не дифузно. Това каза пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

И допълни, че засега системата не е претоварена. В страната са определени 8400 легла за пациенти с COVID-19. А от тях са заети малко над 1200.

Д-р Пенков каза още, че до края на годината са осигурени средства за справяне с епидемията. По отношение на противогрипните ваксини, стана ясно, че около 15-и октомври се очакват 180 000 ваксини, като тази година също е предвидено да има безплатни за хората в рискови групи.

Под контрол е развитието на заболяването коронавирус. Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

„Следим всичко. Инфекцията се разпространява на клъстерен принцип – определени колективи, производства, лечебни заведения, домове за социални услуги. Оттам идват много бройки наведнъж. Опитваме се да наложим на места за обществено ползване определени правила, за да ограничим разпространението на коронавирус“, заяви д-р Бойко Пенков.

Засега няма показания да се стига до крайни мерки, заяви още той.

„Ние трябва да се научим да живеем в тези нови условия. Разчитаме на науката да започнем да лекуваме коронавируса“, допълни д-р Пенков.

Има средства до края на годината, за да може да се покрие труда на хората, които имат пряк досег с болестта коронавирус, увери д-р Пенков.

Източник: БНТ

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии