18.9 C
Пазарджик
неделя, 16 юни, 2024

Пожарната ще проверява COVID отделенията

Проверки на пожарната безопасност в болничните заведения започват от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Акцентът ще бъде поставен върху новооткритите отделения за лечение на COVID-19, поводът е пожар в подобна румънска клиника. Проверките са в съответствие с получените указания от министър-председателя Бойко Борисов и на база Закона за МВР, а идеята им е да бъдат осигурени достатъчно безопасни условия на пребиваване на пациентите и да се предотврати тежък пожарен инцидент.

Пожарникарите и ръководителите на болничните заведения ще проверяват състоянието на изградените инсталации – известителни, пожарогасителни, кислородни, електрически и други. Ще бъде проверена и готовността за бързо и безопасно евакуиране на лежащо болните.

„В същото време нашите колеги имат за задача, там където все още няма планове за бърза реакция и адекватна намеса, да бъдат изготвени, а там където ги има – да бъдат актуализирани. Задачата ни е, координирано с персонала на болничните заведения, да можем да предотвратим тежки инциденти“, каза още директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. Той допълни, че към момента числото на заразени служители в дирекцията е под 200 човека, което е малко под 2% от работещите в нея.

От началото на месец ноември екипите на вътрешното министерство са реагирали на 502 сигнала за съдействие на ЦСМП-София. ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ има готовност да подкрепи и другите центрове за Спешна помощ в страната, ако такова съдействие бъде поискано. От началото на здравната криза близо 400 доброволци са оказали съдействие на повече от 60 000 човека в 31 общини.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии