28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Пожарникарите излязоха на протест. Какво искат?

Пожарникари и спасители от синдикат „Огнеборец“ се събраха на протест по обед пред сградата на Министерския съвет в София.

Те направиха заявка за този протест още преди време и поискаха 20% увеличение на заплатите в МВР. От синдиката настояват за повече яснота при предстоящите реформи в МВР. Става въпрос най вече за идеите за отделяне на пожарната и телефон 112 в отделна агенция.

Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец“, обобщи исканията им.

„Искаме да се увеличат средствата в бюджета за 2022 година по перо „Персонал“, за да могат възнагражденията да се увеличат с 20 процента. Искаме близо 100 милиона лева  допълнително да се отпуснат по перо „Капиталови разходи“ и третото ни искане да се възстанови социалният диалог в МВР, защото през последния месец и половина се създаде доста напрежение между моите колеги, специално в структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и дирекция 112, тъй като знаете, че има намерения двете структури да се извадят и да се обособят в отделна държавна агенция.“

След протеста пожарникарите и спасителите предвиждат и шествие в центъра на София. То ще премине покрай сградите на парламента и Министерството на финансите.

Източник: БНР

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии