13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

Повече хора се давят в реките и язовирите, отколкото в морето

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

От началото на годината до 1 юни нещастните случаи във водоемите на страната и морето са общо 20, сочи официалната статистика на Българския червен кръст. За същия период на миналата година те са по-малко с 5-ма души. Официалната статистика за летния сезон се обобщава в края на сезона. Към момента, неофициалните данни показват, че случаите с фатален край са повече от 10.

Съотношението на инцидентите с удавени у нас е 70 към 30, като заради подценяване на опасностите в реките и язовирите броят на нещастните случаи е по-голям, отколкото от тези, случили се в морето. След затоплянето на времето през последните няколко дни туристите по Черноморието са повече и плажовете са пълни, каза Антон Налбантов, директор на водноспасителната служба към Българския червен кръст:

„Обикновено се случват на неохраняеми места или след работното време на спасителите. Като ги сравняваме с годините назад, те са дори и по-малко. Случаите във вътрешността на страната, както и в предишните години, са значително повече, отколкото на море. Така е и тази година“.

Къпането в реките и язовирите е изключително опасно. Неизвестното какво има – след горния слой вода и рязката промяна на температурата на водата са причините за удавянията на деца, млад мъж от Русе и младежи през последните няколко дни в реките Дунав, Осъм и язовир „Камчия“, категорични са от водноспасителната служба.

„Водите са с изключително много неизвестности като терен и като дъно, водата в тези горещини е лъжливо топла в горните слоеве и само на около 30-40 cм. рязко сменя температурата си. Това е една от причините за случаи, когато някой влезе и не се показва повече, защото дишането се променя, настъпва един термичен шок. Оттам настъпва паника и страх. Повечето случаи завършват с фатален край. За морето може да бъдат вследствие на употреба на алкохол, навлизане при бурно море, при мъртво течение“.

 

Снимка: Pixabay

Източник: БНР

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии