8.9 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Повече студенти трябва да учат вирусология за да се укрепят РЗИ-та

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви днес, че от натрупаната досега информация от кризата с коронавируса могат да бъдат направени следните изводи – необходимостта от укрепване на системата за обществено здраве в България, преди всичко в лицето на РЗИ, и разширяване на обучението на студентите по медицина в областта на вирусологията.

На брифинга на Националния оперативен щаб в Министерски съвет тази сутрин той посочи, че на базата на цялата събрана информация за кризата с Covid-19 ще бъдат направени анализи.

„Те ще ни помогнат да организираме работата на общественото здраве и здравната система по един по-добър и ефикасен начин“, каза той.

По думите му в такива условия на екстремно натоварване се подчертават както слабостите, така и силните страни на болничната система – като сгради, оборудване, кадри, квалификация…

„Специално за последното определено оттук нататък ще имаме работа с медицинските университети, с всички обучаващи по отношение на това да бъде значително разширен обхвата и да бъдат по-задълбочени знанията, които студентите по медицина получават в някои области, специално в епидемиологията, инфекциозните болести, микробиологията и вирусологията“, каза доц. Кунчев.

Според доц. Ангел Кунчев особено място в такъв анализ трябва да заеме изводът по отношение на необходимостта от укрепване на системата за обществено здраве в България „преди всичко в лицето на РЗИ и на националните центрове, работещи в тази област“.

„Очевидно е, че една такава малка система – тя се състои от под 2500 души, всъщност пое първия и основния удар и вече 4 месеца, бих казал на предела на силите си, тези хора вършат всичко, свързано с противоепидемичната дейност.

Те обслужват над 30 сухоземни медицински КПП – на граници, летища, пристанищата във Варна и Бургас, те организираха карантината на над 70 000 души в България, те са тези, които посещават и анкетират всеки един положителен случай – в болница или в дома, и разпореждат всички противоепидемиологични мерки“, каза той.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии