15.8 C
Пазарджик
неделя, 21 април, 2024

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева за социални и икономически мерки

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес за одобрени от правителството нови социално-икономически мерки. 1 млрд. и 163 млн. са предвидени за социални мерки и още 731 млн. лв. за икономически мерки. Парите ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

Социалните мерки включват увеличаване на разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева.

Еднократна добавка към пенсиите – Над 300 млн лв ще бъдат насочени към пенсионерите, които ще получат по 50 лв. за три последователни месеца. 

Увеличаване на субсидирането на болниците – 17.3 млн. лв.

Увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ;

122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти;

Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева;

Увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца, за онези, които получават минималния размер на обезщетението;

Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия – 67 милиона лева до края на 2020г.

1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса. 9.5 милиона лева се предоставят на Министерство на икономиката за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии