13.9 C
Пазарджик
вторник, 21 май, 2024

Предлагат компенсация на цените на горивата

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

ГЕРБ предлага нов механизъм за компенсация на разходите на потребители на моторни горива. Средствата ще се събират от “Лукойл Нефтохим Бургас” и свързаните с нея компании, които преработват руски нефт на територията на България. Това се разбира от законопроект, внесен в деловодството на парламента.

Авторите му се аргументират с нуждата от устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива и посочват, че тези високи цени са един от основните двигатели на инфлацията в страната.

Предложението е да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд “Сигурност на електроенергийната система” в отделна целева сметка. Приходите от тази вноска ще се използват за компенсация на всички потребители, включително и стопанските.

“Необходимо е да се вземат мерки, за да може евтиният руски петрол да се превърне в евтини горива за потребителите. В противен случай договорената от Асен Василев дерогация ще бъде в полза на частните търговски субекти”, пишат вносителите в мотивите на законопроекта.

Ако той бъде приет, ще бъдат компенсирани бензин А95, дизелово гориво, втечнен нефтен газ (LPG) и природен газ.

Източник: Trud.bg

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии