8.9 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Предлагат промени в задължителните имунизации

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Здравното министерство предлага промени в медицинските противопоказания за задължителните и препоръчителните имунизации у нас. Задължителната ваксина срещу туберкулоза няма да се прилага на пациенти със симптоми на HIV, при хора на лечение с имуносупресори и такива с усложнение след предишна БЦЖ имунизация.

Промените предвиждат имунизация срещу туберкулоза да се прави на недоносено бебе, след като достигне тегло от 2 килограма, състоянието му е стабилно и при липсата на определени противопоказания.

Живи бактериални и вирусни ваксини няма да се прилагат на деца с тежко недохранване, както и деца след трансплантация и приемащи имунопотискаща терапия. Живи вирусни ваксини няма да се прилагат на болни от СПИН и носители на HIV, пациенти с левкемия и лимфоми, на бременни жени.

За деца, които са на биологично лечение, ще бъде противопоказно поставянето на ваксина срещу морбили, рубеола, варицела и паротит.

Ваксината срещу ротавируси, която не е задължителна, няма да се прилага при деца с тегло под 9 килограма, които имат непоносимост към фруктоза.

Източник: БНР

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии