8.9 C
Пазарджик
събота, 2 март, 2024

Превозвачите се оборудват с бордови устройства и в условията на извънредно положение

35 541 камиона и автобуса на български превозвачи вече са с регистрирани в Националното тол управление бордови устройства и GPS тракери, и се таксуват чрез тях при преминаването по платените пътища.

Анализът на данните показва, че и в условията на извънредно положение превозвачите са продължили да оборудват автопарка си с бордови устройства.

От 1 март, въпреки намаления тежкотоварен трафик заради ограниченията срещу разпространението на COVID-19, са купени 505 843 маршрутни карти.

Най-предпочитани за продажба са каналите на Агенция „Пътна инфраструктура“.

75 на сто от маршрутните карти са купени през сайта bgtoll.bg, мобилното приложение, 500-те терминала за самотаксуване или от гишетата на основните ГКПП и в областните пътни управления.

От 13 март до днес са регистрирани 16 651 машинки, като 3 000 от тях са GPS тракери.

Отчитайки затрудненията, които браншът изпитва, и необходимостта от време за оборудване на автопарка над 3,5 тона, превозвачите ще имат възможност да го направят до края на извънредното положение.

В този период ще продължи правоприлагането на терен от мобилните екипи на тол контрола, контролните органи ще следят за всяко превозно средство над 3,5 тона да има платена дължимата пътна такса според изминатия маршрут, категория и емисионен клас,

както и дали правилно се използват вече активните и монтирани машинки за отчет на тол такси.

Нарушителите без регистрирани бордови устройства и без активирани маршрутни карти ще бъдат насочвани как да станат изрядни ползватели на платената пътна мрежа.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии